A healthy disregard for the impossible

4 ani de Zonga

4 ani in care am invatat o gramada de lucruri … si inca invatam, pentru ca nu e de ici de colo sa incepi un business in music streaming de la zero, in Romania, o piata, putin zis, neobisnuita sa plateasca pentru continut. De fapt, cred ca e cel mai complex business de care puteam sa ma apuc vreodata :)

Tin minte ca un an si jumatate ne-a luat doar sa convingem casele de discuri internationale sa semnam licentele, pentru ca Romania nu prea era pe radarul lor. Asta era prin 2011, cand inca se faceau bani buni din download, iar streaming-ul parea ceva mic si destul de neinteresant ca venituri pentru ele. Piata s-a schimbat insa si streaming-ul a depasit de ceva vreme veniturile generate de vanzarile fizice de muzica. Tot atunci, in timp ce negociam drepturile de streaming, construiam produsul complet de la zero pe platforme multiple: web, desktop, mobil… iar ca sa facem lucrurile si mai complicate, negociam in paralel si un deal cu Vodafone Romania ca sa facem muzica disponibila oricui are un abonament de date, pentru ca acolo era viitorul.

Si cumva cumva am reusit … o mana de oameni din Cluj au reusit sa mute muntii: am semnat deal-urile, am lansat produsul, am inclus Zonga in oferta Vodafone. Viitorul a venit, datele pe mobil explodeaza, iar una dintre principalele 3 activitati de consum pe smartphone este muzica. Nu zic, mai e mult pana departe, dar suntem pe drumul cel bun. Am depasit in Romania giganti ca Deezer, cu evaluare de peste 1 miliard de Euro si finantare de sute de milioane in spate. Asta e ceva.

Cu toate astea, lucrurile n-au fost roz tot timpul, dimpotriva. La inceput (a se citi “primii ani”) a fost greu. Greu incat imi venea sa ma dau uneori cu capul de pereti, pentru ca, asa cum ziceam, a fost un puzzle complicat de pus la punct chiar si dupa ce am pornit. Drepturi de autor, licente, industrie muzicala, buget, cashflow, raportari, metrici … ce stiam eu despre toate astea? Destul de putin. Asa ca am facut toate greselile pe care as fi putut sa le fac. Dar, vorba aia, “lectiile adevarate costa bani multi”. Totusi, pana la urma am inceput sa ma prind cum sa fac business-ul sa mearga. Pana la urma am gasit solutii.

Am avut tot timpul parte de oameni faini, care au mers cu mine pana in panzele albe si de asta sunt cel mai mandru. Le multumesc tuturor, oameni care sunt in echipa, dar si celor care nu mai sunt, ca au fost alaturi de mine in acesti 4+ ani. Cei care au plecat din echipa stiu ca sunt bine, ca au crescut alaturi de noi si ca sunt profesionisti care vor avea succes in cariera oriunde isi doresc. Celor care construiesc in continuare povestea Zonga le multumesc ca cred in viziunea si nebunia mea pentru acest proiect.

Perspectivele sunt faine, avem multe directii de crestere, iar urmatoarele 3-6 luni vor aduce multe noutati. Zonga e in continuare un start-up mic din Cluj, abia la inceput, iar asta imi da entuziasm.

La multi ani, Zonga!

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>