A healthy disregard for the impossible

Cine va câștiga bătălia pentru piața smartphone?

Am o problemă cu casca de la iPhone și va dura cam 15 zile până să-l primesc înapoi reparat. Asta m-a făcut să mă gândesc la cum ar fi să renunț la iPhone și să îmi iau un alt smartphone … să schimb ceva. Mi-am dat însă seama că sunt legat de iPhone din mai multe motive, dar mai ales datorită faptului că am investit în aplicații.

O fi costat telefonul cât a costat, dar în timp am cheltuit ceva bani pe aplicațiile din el. 1 euro aici, 2 Euro dincolo, se adună. Nu-mi prea vine să renunț la ele și să trec pe Android (am avut deja, nu e pentru mine) sau Windows Phone 7 (deși îmi place!).

Apple au gândit un model genial pentru ei: au creat un device atât de ușor de folosit (și puțin customizabil) încât e mai fiabil decât oricare altul. Apoi au luat un consumator happy și l-au determinat să investească și mai mulți bani în device. În timp se creează un mecanism de lock-in încât singurul concurent posibil al actualului iPhone 4 va putea să fie doar iPhone 5. Apropo, cei care dau 70 de Euro pe o aplicație gen iGo, își scriu pe frunte “iPhone forever” :D .

Ce înseamnă asta pentru ceilalți? Producătorii de telefoane cu Android s-ar putea să piardă pe termen lung din cauza fragmentării. Găsești prea multe versiuni de Android pe o grămadă de device-uri care multe se dau smart, dar nu sunt. Găsești mult mai multe aplicații free, dar care sunt mai slabe calitativ și cred că pe Android nu se creează același mecanism de lock-in pentru că nu simți că faci o investiție la fel de mare în device ca în cazul Apple, decât dacă ești un consumator mai tehnic. Da, totul e super customizabil, însă există prea multe opțiuni. Dacă umpli ecranele cu widget-uri, telefonul abia se mișcă. Oamenii au impresia că vor opțiuni, dar ei vor de fapt ca treaba să meargă unsă. Google au simțit asta și au cumpărat Motorola ca să poată juca în viitor și hardware, nu doar software.

Nokia (da, Nokia!) are șanse să revină în joc furând din cota producătorilor care au adoptat Android, iar eu cred că dacă mai lansează 2-3 device-uri repede, vor arăta că nu sunt atât de dinozauri precum se zice. Pot câștiga la capitolul baterie, cameră, aplicații. Cred că au șanse serioase, iar Nokia Lumia 900 e un telefon sexy chiar și în comparație cu iPhone.

De RIM nu pot zice nimic, încă. Sunt în continuă scădere, însă au anunțat un nou sistem de operare și noi device-uri. Rămâne de văzut dacă vor lansa ceva care să-i țină în cursă cel puțin în segmentul business. Acolo din păcate cred că Apple le-a furat din plăcintă.

Voi ce ziceți? Cine va câștiga pe termen lung bătălia pe piața smartphone?

3 comentarii la Cine va câștiga bătălia pentru piața smartphone?

 1. Duminică, 13 Mai, 2012 at 5:30 pm | Permalink

  Eu mizez pe Asia si firmele care vor lucra in continuare ieftin si mult. Cat despre Apple, sa fim seriosi, fara fabricile Foxconn si alte parteneriate, nu ar fi de succes.

 2. Marți, 15 Mai, 2012 at 1:01 pm | Permalink

  Cred ca Samsung va castiga aceasta batalie.

 3. Liviu's Gravatar Liviu
  Luni, 13 August, 2012 at 3:09 pm | Permalink

  Hum…deja la fiecare iPhone vandut se vand 4 smartphone-uri Android.Da ai dereptate cu lock in ..pt faptul ca se cumpara aplicatii … dar inca este multa piata de acaparat.si la cum stau vremurile si preturile(la iPhone), eu vad ca Android are nenumarate avantaje, pretu bun(chiar daca nu si calitate) , filozofia de app gratis, etc.
  Eu cred ca viitorul e Android chiar si pt developeri eu mult mai ieftin , pe urma da au probleme cu fragmentarea.

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>