A healthy disregard for the impossible

Despre iPhone 5

iPhone5iPhone 5 s-a lansat aseara dupa luni intregi de speculatii si asteptari legate de cum o sa arate si ce functionalitati o sa aiba. Cei care au urmarit zvonurile din ultima vreme n-au avut nicio surpriza. Cred ca e pentru prima data cand un device de la Apple apare pe net in mare detaliu cu mult timp inainte de lansare. Din review-urile pe care le-am citit, ideea generala e cam aceeasi: e un super device, dar parca e cam “boring” sau “ne asteptam sa fie revolutionar … dar e bine si asa”.

In mod normal te-ai intreba de ce o companie ca Apple, care sta pe o gramada (imensa) de cash, peste 100 miliarde USD, nu vine cu ceva cu adevarat revolutionar, asa cum ne-a obisnuit in anii trecuti (lansarea iPhone din 2007, iPad-ul, etc.). “E bine si asa” parca nu e in stilul Apple. Eu cred ca exista cateva motive:

1. In primul rand se cam exagereaza cu asteptarile. Apple e cea mai mare companie din lume pe bursa, asa ca presiunea va fi intotdeauna maxima legata de lansarile lor, mai ales pentru iPhone care genereaza cea mai mare parte din profitul Apple. Jurnalistii si fanii Apple tind sa ridice nivelul asteptarilor atat de sus incat probabil orice ar fi lansat compania risca sa nu para senzational. Citeam ca unii se asteptau la tastaturi laser si cine stie ce alte tehnologii in noul iPhone. Asteptarile mult prea mari tind intotdeauna sa produca dezamagiri;
2. Exista o vorba: “if it works, why change it?”. Cred ca iPhone e exemplul perfect. Arata bine, e premium si aduce suficiente noutati incat sa fie cumparat de milioane de clienti. Probabil ca se va si intampla asta, iar Apple nu simte nevoia in acest moment sa dea mai mult decat e cazul. Despre iPhone 4S s-a spus imediat dupa lansare ca ar fi fost o dezamagire. Cu toate astea, imediat dupa, Apple a vandut peste asteptari si a devenit cea mai mare companie din lume pe bursa;
3. Ar fi fost cam ciudat ca iPhone sa isi schimbe radical design-ul, mai ales dupa ce Apple a castigat in instanta procesul impotriva Samsung care i-a incalcat patentele. Deci Apple nu simte nevoia sa se schimbe, ci competitorii lor trebuie sa gaseasca puncte de diferentiere.

Eu as sta linistit momentan pentru Apple. Cred ca iPhone 5 va rupe ca vanzari si ca vor lansa ceva spectaculos si cu adevarat inovator doar atunci cand va fi cazul. Sa nu uitam ca pe langa iPhone 5 mai au doua telefoane care se vor vinde bine in segmentele inferioare ale pietei – iPhone 4 si iPhone 4S – care sunt mult peste modelele competitorilor si care tocmai au primit niste preturi accesibile. Reteta “e suficient, momentan” pare asadar sa fie cea mai de succes pentru Apple.

5 comentarii la Despre iPhone 5

 1. tzup's Gravatar tzup
  Joi, 13 Septembrie, 2012 at 12:42 pm | Permalink

  1. De acord.
  2. Vorba americanilor e: “If it ain’t broken, don’t fix it!”. Vorba de care zici tu e usor de inteles dar nu stiu cine o foloseste. Nu cred sa se abtina Apple de la “a da” cat mai mult. Nu prea mai au ce sa dea …revolutia a fost in 2007, acum avem doar inbunatatiri.
  3. Designul iPhone5 nu are legatura cu procesul cu Samsung (acolo e vorba de copierea unor icon-uri). Presiunea pt schimbarea design-ului a fost destula si semnificativa … altfel nu mareau dimensiunea ecranului.

  Ai detectat corect reactia in general negativista pe care o “vedem” sau urmeaza sa se afiseze pe web. La fel si succesul pe care iPhone5 il va avea. Interesant ca dezamagirea este generata de o versiune a telefonului mai rapida, mai usoara, mai subtire, mai solid construita, mai mare in dimensiunea ecranului, mai bogata in functii noi pe partea de software.

  Concluzia mea: una vorbim, alta facem!

 2. tzup's Gravatar tzup
  Joi, 13 Septembrie, 2012 at 2:43 pm | Permalink

  In esenta soarta procesului a fost decisa pe baza patent-urilor pe iconite (pare inimaginabil sa poti detine drepturi pe felul cum arata o imagine, dar uite ca se poate). Pe Google nu aveau cum sa o cheme la judecata pt ca sistemul Android e “open” iar iconitele sunt un design Samsung. Posibil sa urmeze o infrangere Apple pe partea LTE iar actiunea si verdictul impotriva Samsung sa fie defapt parghii in ceea ce urmeaza.

 3. Calin Onisor's Gravatar Calin Onisor
  Joi, 13 Septembrie, 2012 at 7:27 pm | Permalink

  Iphone 5 e definitiv o evolutie majora a lui 4S insa din pacate IOS6 e doar o evolutie minora a lui IOS5. A activa Wifi, 3G, etc inseamana o calatorie prin mai multe niveluri in setari. Chiar nu e posibil adaugarea unor toggle-uri in Notification Center pe stil Android?
  Folosesc IOS6 de la primul beta si am sperat cu fiecare versiune ca vor aparea acele toggle-uri, speranta in van dupa cate am vazut la lansarea produsului final.
  Sa nu mai vorbim de Maps. Hartile de la Google au fost inlocuite cu aplicatia proprie care din pacate nu a prea auzit de Romania.
  Sa nu fiu rau, sunt si puncte pozitive in IOS6: Siri a fost imbunatatit, poti in sfarsit (fara a face jailbreak) sa raspunzi la un apel cu un mesaj, integrarea cu Facebook, etc.

 4. Joi, 13 Septembrie, 2012 at 11:24 pm | Permalink

  Acelasi mesaj sub un alt ambalaj http://techcrunch.com/2012/09/13/the-iphone-5-event/

Trackbacks la Despre iPhone 5

 1. Joi, 13 Septembrie, 2012 at 2:22 pm

  [...] oficiala a ultimului model de iPhone. Parerea generala e ca nu impresioneaza, dar poate ca asteptarile au fost prea mari. E in mod cert un progres (previzibil?): e cu 20% mai usor (112g), putin mai inaltut, are un [...]

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>