A healthy disregard for the impossible

Neam de visători

Nouă, românilor, ne place mult să visăm. Să visăm că putem fi cei mai buni, că lumea îşi va pleca odată capul la reuşita incredibilă de care noi am dat dovadă. Că adversarii noştri vor tremura la vederea noastră, la fel cum întotdeauna am tremurat noi la vederea lor. Nu suntem niciodată “favoriţii”, şi suntem crescuţi de mici să fim “the underdogs”. Suntem crescuţi visând că vom fi cei care, printr-o minune sau nu, vor câştiga deşi au avut ultima şansă.

Vraja ţine o vreme. Ţine până când visele sunt treptat şi sigur înlocuite de realitate: suntem obosiţi, suntem emoţionali, nu ne cunoaştem între noi, ne punem toate speranţele într-un singur om atunci când alţii au 11 pe care se pot baza în orice moment. Realizăm că, deşi ne explodează plămânii, echipa adversă parcă abia s-a încălzit. Joacă din plăcere. Joacă din postura celor care nu visează, ci care în ani de zile au construit mecanismul de joc perfect. Care au jucat întotdeauna ancoraţi în realitate şi cu mentalitate de campioni. Şi asta ne dărâmă. Ne trezim pentru a mia oară la realitate şi reacţionăm la fel cum o facem de fiecare dată în această situaţie: ne demoralizăm, ne acceptăm soarta şi pierdem.

“Atât am putut”. “Asta ne e valoarea”. “Nu ne-am depăşit condiţia”. “Degeaba am sperat”. Va trece puţin până să revenim la starea pe care am avut-o iniţial. Oamenii vor fi alături de noi, aşa cum au fost întotdeauna. Schimbăm repede subiectul şi ne pansăm cu amintiri de “Steaua ’86″, “Generaţia de Aur” sau trecem pe repede înainte spre Mondialul care se apropie. Începem din nou să visăm …

9 comentarii la Neam de visători

 1. Miercuri, 18 Iunie, 2008 at 12:36 pm | Permalink

  Postul asta e bun de aparut pe GSP / ProSport

 2. md's Gravatar md
  Miercuri, 18 Iunie, 2008 at 1:45 pm | Permalink

  Comozi motivati de tragedii.

 3. Miercuri, 18 Iunie, 2008 at 9:10 pm | Permalink

  Extraordinar, Sergiu! Extraordinar blog!

 4. Joi, 19 Iunie, 2008 at 3:09 pm | Permalink

  Ma bucur ca jucatorii mediului online romanesc inscriu mai multe goluri si castiga mai multe campionate… :)

 5. rocco's Gravatar rocco
  Vineri, 20 Iunie, 2008 at 12:48 am | Permalink

  Suntem draga Sergiu, suntem asa cum spui “neam de visatori” si cata dreptate ai in aceasta analiza facuta cu mintea limpede si mai ales cu sufletul, da oare cati o pot face sau o pot accepta ?!
  Ca sa le avem pe toate suntem, cum zici, pe deasupra si emotionali si asta dauneaza grav spiritului competitional, atitudinii de invingatori potrivita in astfel de confruntari.
  Ma gandesc ca in staful tehnic al echipei ne-ar trebui mai mult decat altora psihologi cu adevarat dedicati profesiei si echipei, care sa lucreze la aspectele acestea la fel de mult ca la antrenamentele de pregatire fizica.
  Probabil ca echipa ii are si ar trebui sa fie primii care sa reflecteze la aceste lucruri, inainte de a incepe din nou sa visam.
  Prea multe vise din care ar trebui sa ne trezim, inainte de a deveni vise urate, e bine ca acum macar avem galerie adevarata si am invatat si imnul, e un inceput, un nou inceput, ……
  Desteapta-te romane !

 6. Vineri, 20 Iunie, 2008 at 9:35 am | Permalink

  Apropo de vise, valoare si posibilitati: http://www.monden.info/stiri/indiggo-americas-got-talent/

 7. Mircea's Gravatar Mircea
  Vineri, 20 Iunie, 2008 at 11:03 am | Permalink

  :) ) ..cum zicea ..voce pauza dar macar este show :) )

 8. Marți, 24 Iunie, 2008 at 5:20 am | Permalink

  Esti sigur ca asa stau lucrurile ? http://megalit.ro/libria/2008/06/23/succesele-sportive-sociale-cauze-de-neinteles-si-pentru-tine/index.html

  Si cu sleahta de critici de profesie (din orice domeniu, economie, fotbal.. ) de la tv ce faci ?

  Pe unde ii incadrezi ?

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>