A healthy disregard for the impossible

Probleme cu Facebook?

Facebook s-a dezvoltat in ultima vreme intr-un ritm ametitor, nimeni nu poate nega asta. Viziunea lui Mark Zuckerberg de a crea un nou Internet in interiorul Internetului a dat roade, mai ales ca au avut un model de raspandire virala pe care nimeni nu l-a putut egala pana acum.

Problema e insa ca din ce in ce mai multe voci acuza Facebook si implicit pe Zuckerberg de lipsa de business ethics fata de parteneri si de nepasare fata de privacy-ul utilizatorilor. Foarte multa din informatia pe care o postezi in contul tau, chiar daca e privata, poate fi accesata de foarte multa lume fara sa stii (aici e si pe modelul dai “I agree ca primarul”), si raspandita oriunde de “prietenii tai” prin aplicatiile simple disponibile pe site.

Toate astea, asezonate cu lacomie si o dorinta de crestere incredibila, indiferent de parerile celor din jur, incep sa intoarca tot mai multi oameni impotriva Facebook. Vezi scandaul abia inceput, cu dezvoltatorul de jocuri Zynga (FarmVille, MafiaWars, etc.) care incepe sa cocheteze cu ideea de a parasi Facebook pentru o platforma proprie. Motivele principale sunt ca Facebook e din ce in ce mai putin permisiv cu producatorii de jocuri, fapt care a dus la scaderi in numarul utilizatorilor lunari si pe de-asupra ar vrea sa introduca Facebook Credits ca unica moneda virtuala acceptata, pentru vanzarea careia ar primi 30% comision, lucru care ar micsora puternic marja de profit a dezvoltatorilor.

Parerile negative impotriva Facebook se tot aduna, si s-ar putea ca, in cazul in care nu incep sa ciuleasca urechile, sa aiba parte de o scadere la fel de spectaculoasa ca si cresterea pe care au avut-o in ultimii doi ani.

De citit:
Facebook’s Gone Rogue; It’s Time for an Open Alternative
Top Ten Reasons You Should Quit Facebook
Senators Call Out Facebook On ‘Instant Personalization’, Other Privacy Issues

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>