A healthy disregard for the impossible

Google cumpara On2

Google va achizitiona On2, companie care dezvolta tehnologie de encodare video intr-un deal stock-for-stock, evaluarea tranzactiei fiind de aproximativ $106 mil. USD (via TechCrunch). Trilulilu foloseste aceasta tehnologie, fiind clienti On2 de ceva vreme buna, asa ca am primit si un mesaj personal de la echipa lor, din care voi reproduce doar o parte:

“You may have heard today (http://www.businesswire.com/portal/site/google/?ndmViewId=news_view&newsId=20090805005571&newsLang=en) that On2 Technologies, makers of Flix Standard, Pro, Exporter, Live, Engine and Directshow SDK, has entered an agreement to be acquired by Google. The news is true, and we’re thrilled to become part of the Google family.”

De ce e interesant? Din mai multe motive. In primul rand va fi un deal care (probabil) ii va ajuta pe YouTube sa isi reduca costurile cu encodarea video si totodata sa aiba acces instant la ultimele tehnologii de encoding. Plus ca mai au Google Talk care are si video. Din punctul asta de vedere mi se pare un deal chiar ok.

Un alt motiv, si poate cel mai interesant, ar fi ca o astfel de achizitie pica la fix in strategia YouTube de a deveni arhiva video a Internetului, strategie care devine tot mai vizibila din schimbarea viitoare si subtila design-ului, care va aduce mai mult cu un search engine video decat cu orice altceva.

De ce On2 pica la fix? Pentru ca Google va sti intotdeauna cine, unde si cand creeaza continut video pe Internet sau unde exista spike-uri / cantitate importanta de continut video pentru extinderea lor. On2 ii va tine la un pas distanta de majoritatea creatorilor de continut video pe Internet.

Pareri?

6 comentarii la Google cumpara On2

 1. Miercuri, 5 August, 2009 at 3:57 pm | Permalink

  in aceeasi idee adobe tocmai a aruncat in piata zilele trecute un flashplayer care isi decima concurenta.
  cu alte cuvinte nu mai merge nimic flash daca nu foloseste tehnologie adobe.

  exemplu la mine pe live :)

 2. Ncu's Gravatar Ncu
  Miercuri, 5 August, 2009 at 4:02 pm | Permalink

  >On2 ii va tine la un pas distanta de majoritatea creatorilor de continut video pe Internet.

  Exista multe alte alternative la On2, in ceea ce priveste tehnologia de encodare video, iar YouTube la origini foloseste chiar o alternativa a On2 :D .

 3. Miercuri, 5 August, 2009 at 4:05 pm | Permalink

  Mai exista si aspectul impozitelor care nu e de neglijat in contextul unei crize cum este cea actuala.

  A, si am fost obisnuiti ca astfel de miscari sa fie efectuate toamna!

 4. Ncu's Gravatar Ncu
  Miercuri, 5 August, 2009 at 6:42 pm | Permalink

  @Sergiu
  nustiu nimic de cota de piata, cert e ca pana sa lanseze Adobe solutia proprie aveau cea mai mare “visiblitate”, ei si ffmpeg.

  Oricum eu cred ca miscarea face parte dintro strategie mai mare pe 5-10 ani ce are legatura cu HTML 5, suportul video din HTML5, Chrome, etc…

  Om trai si om vedea! :)

 5. Luni, 10 August, 2009 at 6:38 pm | Permalink

  Din punctul meu de vedere cred ca e OK ! Cat de afectati putem fi de aceasta schimbare ?!

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>