A healthy disregard for the impossible

Ba da, înţeleg

Nici nu ştiu cum să încep mai exact. Probabil o să fac şi un filmuleţ curând, însă deocamdată simt că trebuie să scriu. Să nu credeţi că nu înţeleg. Şi să nu credeţi că nu ştiu (a se înţelege ştim prin ştiu). Au scris Arhi şi Adrian, a zis-o Costin mai sus şi probabil ar vrea mulţi să o mai zică. Da, ştiu, Trilulilu merge prost. Foarte prost. O să dau jos “prezervativul” şi o să vă spun exact care-i treaba cu Trilulilu.

Cum funcţionează Trilulilu?

Trilulilu are servere care fac numai streaming, care fac numai conversii video/audio/imagini, servere de site şi servere de baze de date. În total 14 servere. Facem aproximativ 3TB (terrabytes) de streaming pe zi care înseamnă 12 harduri de 250 GB.

Cine suntem?

Suntem aceeaşi gaşcă formată dintr-o mână de oameni la fel ca acum 10 luni când am început. Contrar multor zvonuri sau presupuneri, nu am vândut nimic nimănui şi ducem totul din resurse proprii + publicitate (că nu se văd bannere non stop nu înseamnă că nu facem ceva bani). Nu, nu avem alţi investitori.

De ce merge prost?

Surpriză sau nu, a început cu Iri & Moni. Traficul intens adus de cei care au vrut să vadă filmuleţul respectiv ne-a dat peste cap aşteptările şi calculele. Da doamnelor şi domnilor, asta e ţara în care trăim. Asta vrea omu’ să vadă şi nu avem ce face. Asta a fost prima m**e lovitură.

A doua lovitură a fost că 2 servere, comandate dinainte de a avea probleme, nu au fost livrate nici în ziua de azi de către providerul nostru din Franţa. Asta durează de 2 săptămâni, chiar de când au început problemele. Super sincronizare, nu? Şi ca să avem şi o cireaşă pe tort, bomba cea mare e că nici nu ne vor fi livrate serverele respective, fiind nevoiţi să ne găsim un alt provider pentru ele. Providerul l-am găsit, dar va dura aproximativ, mi-e greu să o spun, 2 săptămâni pentru ca serverele respective să între în funcţiune. Şi vor fi 4 mega servere până la urmă, în loc de 2, care vor face loc unei cresteri de 50% a activitatii/traficului curent. Problema e că durează …

Arhitectura pe care am construit-o până în prezent e total realizată din resurse proprii, ceea ce înseamnă că am apelat la cele mai “cost effective” soluţii. Am reuşit să ne menţinem cheltuielile în zona a câteva mii de Euro, însă acum e clar că trebuie să strângem cureaua şi să băgăm mai mulţi bani. Şi o vom face. Cheltuielile vor merge spre 10.000 Euro pe lună.

Trebuie totuşi să înţelegeţi că din păcate există şi lucruri pe care nu le putem controla, oricât am vrea.

De ce nu am dat mai multe detalii de la început?

Dacă eşti la început şi joci cu toate cărţile pe faţă e greu să fii luat în serios. De aceea am preferat să nu se ştie chiar tot ce facem. Nimeni în .ro nu joacă cu cărţile pe faţă, dar vom încerca să schimbăm asta, cel puţin la Trilulilu.

Voi aţi vrut să ştiţi ce se întâmplă, şi aveţi tot dreptul să ştiţi. Nu vă vom ascunde nimic. Vom lua exemplu probleme mai mari gen criza prin care a trecut Skype. Heartbeat e un produs al respectivei crize. Vom urma acelaşi exemplu şi vă vom ţine în permanenţă la curent cu ce se întâmplă în curtea Trilulilu prin Crocodilu.ro .

În headerul Trilulilu va apărea un ticker care va afişa ultimul articol de pe crocodilu.ro ca să puteţi fi la curent cu tot ce se întâmplă. Crocodilu.ro şi Trilulilu.ro sunt independente, deci în caz că Trilulilu.ro pică, nu înseamnă că nu merge Crocodilu.ro. Deci măcar veţi şti ce/când/cum.

Concluzia

Concluzia e că nu vrem să ne batem joc de nimeni pentru că până la urmă ne-am bate joc de noi înşine, de ultimele 10 luni, de toţi banii investiţi şi de toată susţinerea primită până acum de la toată lumea. Ştiu că poate sună a clişeu, dar facem tot ce ne stă în putinţă ca site-ul să meargă bine, însă din păcate e posibil ca problemele să mai persiste încă două săptămâni :( până ne intră în funcţiune Xeoanele. Dragoste cu forţa nu se poate, şi ştiu că nu toată lumea ne va înţelege. Fiecare e liber să îşi ia deciziile în funcţie de propriile nevoi şi preferinţe.

Aştept feedback, sugestii, pietre, whetever you think it’s appropriate. Condom off.

40 comentarii la Ba da, înţeleg

 1. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 12:40 am | Permalink

  Direct si sincer. Nu pot decat sa va urez heads up si bafta !

 2. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 1:16 am | Permalink

  E okay, Sergiu. Oamenii vor intelege. Stati linistiti, concentrati-va si cautati solutii. Si roaga cativa prieteni sa dea mai departe mesajul asta. E important ca lumea sa stie ca voi constientizati problema.

  Am sa preiau si eu mesajul tau.

 3. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 2:12 am | Permalink

  si stii care e chestia naspa, ca hardurile de 750 gb se misca bine dar crapa in draci, in schimb sa treci pe harduri de 500 gb nu e rentabil in arhitectura ;)

  Cat despre furnizori … pe germania aproape tot timpul au venit calculatoarele in regula la noi, in schimb … din alta parte e chiar ciudat ca nu prea livreaza nimeni.

  Nu trebuie marite cheltuielile … e clar, s-a marit traficul si a depasit puterea, trebuie trecut la raid-uri de 750 gb pe hard, dar asta necesita racire si sisteme cu quad core.

  Si inca ceva, sper ca folositi CISCO daca nu sunt legate pe fiber-link :)

 4. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 2:24 am | Permalink

  Sergiu, probabil ca lumea o sa inteleaga, si o sa aibe rabdare. Doar nu o lungi la nesfarsit, fiindca o sa fii tratat de mincinos. Daca ai zis 2 saptamani, sper ca ti-ai luat macar cinci zile de rezerva…
  Cred ca a posta un update din cand in cand e o idee buna.

 5. Florin Grozea's Gravatar Florin Grozea
  Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 6:04 am | Permalink

  Bunul simţ de Ardeal îşi arată din nou valoarea. Ai o bilă albă din partea mea. Şi probabil din partea multora!

  Felicitări pentru curaj!

 6. Arhi's Gravatar Arhi
  Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 7:26 am | Permalink

  Absolut strategica declaratia, dar…nimic mai mult

 7. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 7:59 am | Permalink

  Costin e bestial si ruleaza, parerea mea :)

 8. max's Gravatar max
  Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 9:27 am | Permalink

  tot respectu’.
  e o atitudine care as vrea sa o vad si la multi altii

 9. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 9:43 am | Permalink

  e totul ok. intelegem care ste problema si avem rabdare pentru ca sunteti romansii de ai nostri

 10. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 9:51 am | Permalink

  nu cred ca vor fi oameni prea multi care au ce sa critice la voi. mai degraba ar fi oameni care ar vrea sa dea o mana de ajutor. gasiti o modalitate eventual prin care ar putea sa va ajute bloggerii de exemplu. eu as face-o cu placere si sunt convins ca se vor gasi si altii. pana si renumitul zoso :)

  multa bafta, baieti!

 11. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:00 am | Permalink

  Tumbs up! Da Sergiu, te intelegem, va intelegem, si o sa fim in continuare alaturi de voi ;-)

  Dar vorba lui Costin: Show us some loooove baby!

 12. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:22 am | Permalink

  Salut Sergiu, am incredere in voi.

 13. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:23 am | Permalink

  Salut,

  Eh, mai avem un pic de rabdare. Mult a fost “destul” a ramasa :) ) … we’re here for ya!

 14. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:34 am | Permalink

  Un Digg effect v-ar mai lipsi acum… :P

 15. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:54 am | Permalink

  Kudos, Sergiu & trilulilu team!

  Cand lucrurile merg bine, e usor sa fii (pari) tare.
  Valoarea se vede in momentele dificile (asa cum aurul se curata prin foc), so hang on! :)

 16. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 11:22 am | Permalink

  Bravo man. Un post foarte…convingator sa zicem asa chiar daca practic nu convingi pe nimeni de nimic. E bine sa fie foarte apropiat de “clienti” sau in cazul tau vizitatori. Si cu posturi bine gandite si realizate precum acesta, sunt sigur ca vei reusi. Eu iti urez succes cu trilulilu si sper sa vina cat mai repede serverele respective.

 17. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 11:46 am | Permalink

  eu propun sa facem un digg effect pe trilulilu imediat dupa ce sergiu ne anunta ca s-au reabilitat clusterele :)

 18. Handrews's Gravatar Handrews
  Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 12:31 pm | Permalink

  Daca macar jumate ar fi la fel de sinceri, am trai altfel. Toata stima. Cheer up ca trece beleaua.

  Numai bafta,

  Andrei

 19. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 12:38 pm | Permalink

  Bila alba si de la mine, chiar aveam nedumeriri legate de functionare si streaming!

 20. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 12:45 pm | Permalink

  Frumos, curat si transparent. Va dorim succes!

 21. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 1:20 pm | Permalink

  Este bine ca intelegeti. Si noi va intelegem, dar acest raspuns este cam intarziat. De prea multa vreme trilulilu se misca jalnic. Sper sa rezolvati problemele, asa cum ai scris tu, Sergiu, mai sus!

 22. Vasile's Gravatar Vasile
  Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 1:41 pm | Permalink

  Felicitari pentru sinceritate!

  Poti da detalii mai multe despre cele 14 servere si architectura sistemului? Imi este frica ca sunt ceva probleme de architectura…

  Astept ceva de genul:
  http://meta.wikimedia.org/wiki/Server_layout_diagrams

 23. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 2:03 pm | Permalink

  2 servere vor rezolva problema momentan dar sigur traficul va creste, fi-ti mai atenti de acum inainte si pregatiti pentru un trafic vampir cum a fost cel cu iri&moni ca sa nu va prinda pe la spate din nou.

 24. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 2:36 pm | Permalink

  Sal.

  Cine nu intelege problema e clar ca nu stie ce inseamna sa ai proprria arhitectura de Datacenter. Nu stie ca un server nu ii ca un laptop, sa-l iei din magazin cand vrea muschiu’ tau. Xeoanele nu is ca oricare procesor ca Intel nu le da’ chiar la oricine. Se fac verificari intai. Un home user cu greu face rost de un Xeon mai rapid de 800 MHz. Si si aia cu chiu cu vai. De RAM ce sa mai zic, ca daca vrei DDR cu ECC sau DDR2 cu ECC te-ai dat pe spate. Plus, sa nu mai zic ca da, faci RAID array de HDD-uri si vezi ca ceva ti-o corupt datele. Sa vezi fericire fara margini.

  Aia care nu pricep ca ii aici sa taca din gura. Nu cred ca or avut placerea sa aiba de-a face cu un DDoS. Sa vezi fericire la asha ceva. Sar serverele ca arse. Si tre sa stai sa le patchuieshti individual si tot. Si daca ai mai multe de 4 te apuca pandaliile.

  Spor la reaba baietzi si… bafta! Tot suportu’ here!

 25. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 5:13 pm | Permalink

  Jos pălăria.
  Poate că nu sunt unul din cei care utilizează frecvent Trilulilu, dar apreciez faptul că se explică situaţia. Baftă.

 26. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 7:21 pm | Permalink

  “Da doamnelor şi domnilor, asta e ţara în care trăim. Asta vrea omu’ să vadă şi nu avem ce face. Asta a fost prima m**e lovitură.”
  Pai astia sunt consumatorii de trilulilu. Proprietarul sitului nu ar trebui sa se planga public de consumatorii propriului serviciu, mai ales cand ei vin in numar mai mare.
  Daca nu intra nimeni, era mai bine?
  :)

 27. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 7:44 pm | Permalink

  Comunicare + sinceritate = in proportie de 50% problema este rezolvata.

  Sunt convins ca veti trece cu succes peste greutati!

  Zoltan Sebestyen
  http://www.RespiroMedia.com

 28. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 10:19 pm | Permalink

  Exista o singura SOLUTIE pe care nu inteleg de ce nu o aplicati ! Restrictia anumitor clipuri: “This Video Is no Longer Available” gen google ;) … sau chiar filtrarea pe o perioada de cateva saptamani a clipurilor deochate !

  Stiu ca asta va supara pe multi dar nu aveti incotro! Dece ?

  Eu (si altii banuiesc) nu mai pun clipuri de pe Trilulilu deloc, pentru ca ultimul care l-am pus tinea pagina blocata 1 minut pana se incarca … asta a dus la pierdea a 1% din trafic, nu e mult ;) dar totusi am pierdut din cauza unui clip care’l puteam uploada la fel de bine pe myspace (cum am facut azi de ex)!

  Daca restrictionati acel videoclip eventual puteti sa face-ti o chestie care nu am vazut-o la youtube … si la nici un site de videoshare … (gasiti voi ideea)

  Inca ceva: stiti youporn ? aveti idee ce trafic au aia ? si totusi se descurca super bine ;)

  Initial am fost sceptic in reusita acestui tip de site pentru ca am prevazut asa ceva de aia ma si feream sa linkez prea des , preferam alte surse! Nu-mi doresc decat o reusita pentru voi insa totusi pana nu bagati serios bani in treaba asta nu va tine! Vorbiti de mii de euro … eu zic sa mai puneti un ZERO la sfarsit pentru ca altfel in 2-3 luni ajungeti in aceasi situatie.

  Apoi de ce nu cautati sa improvizati pana una alta, cautati servere in metropolitanele din tara , modificati scripturile pentru un load balancing eficienet, mai ales ca traficul majoritar vine din ro!
  Ideea e ca este absurd ca sa nu mai mearga tot siteul din cauza unui clip, informatia nu este distribuita pe mai multe srv? eventual pica un srv dar nu totul !!!

 29. Joi, 15 Noiembrie, 2007 at 11:57 pm | Permalink

  Toata stima si respectul, crisis management fara cusur. Mi-as fi dorit ca si Marketonline sa fi avut aceeasi prezenta de spirit in cazul scandalului “iPhone”…

  A, si inca ceva: felicitari pentru Internetics, sunteti printre putinii pentru care m-am bucurat cu adevarat.

 30. Vineri, 16 Noiembrie, 2007 at 12:36 am | Permalink

  Super abordarea. Demna, sincera si curajoasa. Sper sa rezolvati repede problemele. Cheers.

 31. Sâmbătă, 17 Noiembrie, 2007 at 10:01 am | Permalink

  foarte misto atitudinea asta. felicitari.

 32. stochastic's Gravatar stochastic
  Sâmbătă, 17 Noiembrie, 2007 at 6:40 pm | Permalink

  Baieri, eu v-am protejat si m-am uitat la ei pe You tube :) . In rest, mult succes pe mai departe.

 33. Luni, 19 Noiembrie, 2007 at 3:25 pm | Permalink

  Sergiu,
  iti tin pumnii sa-ti rezolvi problema, asa cum si mie, probabil, mi se tin pumnii cand ma plang ca mi-a crapat editorul video.
  Ca esti transparent, e bine, dar n-o face doar in situatii de criza. Ce Dumnezeu, vorbim despre avantajele blogului corporate de ceva vreme!
  Comuinica mai mult si oamenii vor intelege mai repede si mai complet.
  In rest, astept sa-ti rezolvi cu succes problemele.

  Bafta in continuare

 34. Luni, 19 Noiembrie, 2007 at 5:28 pm | Permalink

  @Adrian Cristea: ai dreptate, numai ca pana la situatia de criza nu am realizat cate aveam de comunicat si nu am facut-o :)

 35. Marți, 20 Noiembrie, 2007 at 2:05 am | Permalink

  asa se intampla cand te apuci de afaceri in Roamania

 36. Miercuri, 21 Noiembrie, 2007 at 11:36 pm | Permalink

  Chapeau. Serios.

 37. Sâmbătă, 24 Noiembrie, 2007 at 9:05 pm | Permalink

  Este clar, nu sunteti perfecti, este si mai clar, nu stiti cum sa tindeti cat mai mult spre perfectiune, poftim? este si mai clar? cum ce? ca nu aveti un shef!!!
  Ce face sheful? nu se agita tot anu, si depunde un efort maxim in cazuri ca cel de fatza! De ce e nevoie de un shef? pai cum dom`le noi astia de va credem super, ce youtube, uite ce fac romanii nostri, boieri de boieri la noi acasa, si voi? vorba lu` costin ne trimiteti la manelistii cu servicii dubioase!
  Domnii mei intreprinzatori, va rog, seriozitate si abordati problema cu atentie!Aduti aminte cand “a iesit” crocodilul, aduti aminte de cum ai vazut castigul tau in necesarul afirmarii, te rog nu uita ca acel crocodil a spus primul cuvant, trilulilu!Deci cum ai inceput, asa sa continui, da acum ca e greu nu te lasa pe mana altora!Lupta fara frica! :)

 38. Vasile's Gravatar Vasile
  Vineri, 30 Noiembrie, 2007 at 1:57 pm | Permalink

  Au trecut 2 saptamani…
  Care este situatia acum?

 39. Duminică, 9 Martie, 2008 at 4:11 pm | Permalink

  Multa bafta, baieti!

Trackbacks la Ba da, înţeleg

 1. Vineri, 1 August, 2008 at 3:24 pm

  [...] reduse fata de original), tot ceea ce au reusit sa faca e sa aduca traficul de pe trilurilu.ro la cote inacceptabile pentru utilizatori. Si asa se duse naibii youtube-ul [...]

 2. Marți, 3 Februarie, 2009 at 12:07 pm

  [...] în noiembrie trec printr-o criză de [...]

 3. Miercuri, 18 Noiembrie, 2009 at 1:58 am

  [...] nu apartine niciunei categorii.Sergiu Biris explica motivele pentru care http://www.trilulilu.ro merge greu. Este o postare  de invidiat pentru [...]

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>