A healthy disregard for the impossible

Despre iPad

10 reasons to buy an iPad

Am de cateva zile un iPad. Mi l-am luat in parte din curiozitate si fara a avea asteptari ca imi va inlocui vreodata laptopul (care nu e un Mac, btw … si nici mobilul un iPhone :) ). Oricum, daca vreti sa va luati un iPad ca sa va inlocuiti laptopul, veti fi dezamagiti. iPad-ul nu e un gadget pentru munca ci mai degraba pentru relaxare si navigare pe net “nepretentioasa”.

Daca il iei ca atare, atunci vei fi incantat. Intr-adevar ai o experienta foarte faina cand “consumi” continut, relaxat pe canapea. E placut sa citesti ziare, reviste, bloguri sau carti. Poti citi carti si pe intuneric :D

Pentru presa scrisa, astfel de device-uri reprezinta un nou canal de distributie si cred ca implicit un colac de salvare de care printul avea mare nevoie. Avand in vedere ca pe iPad tot mai multe ziare si reviste se regasesc doar pe model freemium (continut partial gratuit, restul doar pentru abonati) e cu atat mai probabil ca acest model sa fie din ce in ce mai utilizat si in rest. Da – va dura mult, da – trebuie ca toata lumea sa se “alinieze”, da – oamenii vor stramba din nas la inceput si vor cauta varianta free … dar pana la urma, in timp, vor plati.

Pentru reviste cel putin, care sunt altfel pozitionate decat ziarele, modelul va functiona. As plati mult mai usor 2-3 Euro pe luna ca sa fiu abonat la o revista pe iPad decat sa o cumpar din magazin. Pe laptop clar n-as fi facut alegerea asta, insa pe iPad e pur si simplu o alta experienta de consum.

Motivul pentru care device-ul asta n-are port-uri USB sau alte chestii pe care multi le asteptau sa existe “by default” mi se pare destul de clar: inca nu e cazul.

De ce? Pentru ca inca nu prea exista concurenta, si chiar daca ar exista, device-urile lor pot sa aiba 10 port-uri USB ca pe ei nu-i cheama Apple si n-au masinaria de marketing din spate. Apoi, nu prea ai nevoie de port-uri USB. Iti poti transfera ce ai nevoie prin iTunes sau prin diverse aplicatii pe care ti le instalezi si care se conecteaza la serverele cunoscute de file sharing pe care le folosesti. E adevarat, trebuie sa fii mai tech-savvy, dar daca ai iPad, probabil esti, si te descurci.

De ce nu are camera? Pentru ca singura camera de care ai avea cu adevarat nevoie ar fi una frontala ca sa faci video calls prin Skype, lucru care ar fi concurat cu iPhone-ul sau poate un laptop. Altfel, cine naiba ar vrea sa faca poze cu iPad-ul cand orice smartphone are camera foto sau exista camere portabile foarte mici?

Si nu in ultimul rand … de ce sa dai totul din prima? E prima versiune de iPad, care s-a vandut ca painea calda. Strategia pe care o au cu iPhone, si anume de a lansa functionalitati noi pe parcurs, in device-uri noi, cu siguranta va functiona si in acest caz.

5 comentarii la Despre iPad

 1. Luni, 19 Iulie, 2010 at 9:15 pm | Permalink

  Sunt foarte curios de ce nu folosesti un mac si nici iPhone-ul. Nu este evident cat de productiv devii?

 2. Dan's Gravatar Dan
  Marți, 20 Iulie, 2010 at 5:14 pm | Permalink

  Pun si eu o intrebare de carcotas: se vad videoclipurile de pe trilulilu pe ipad? :)
  Nu vreau sa discreditez de tot ipadul, intr-adevar ipadul are un segment al sau caruia ii este dedicat, dar sincer ma asteptam sa aiba un pret mult mai mic pentru functionalitatile pe care le are. Asta mai ales ca au aparut multe netbookuri cu touch-screen, cu mult mai ieftine, si mai “dotate”.
  Revenind la prima intrebare – aveti in plan trecerea video-urilor in format html5 pe trilulilu?

 3. Vineri, 19 Noiembrie, 2010 at 4:14 pm | Permalink

  Dar nu este atat de elegant ca putem canta la pian, la doua maini, pe iPad? Sau o tabla.
  Daca si claparul meu preferat se ocupa intens de iPad… http://www.youtube.com/watch?v=np7t3t449cE

Trackbacks la Despre iPad

 1. Marți, 20 Iulie, 2010 at 9:31 am

  [...] e baiat echilibrat si serios, asa e si acest review despre iPad e la fel. De citit. Si domn crocodil, cand esti in Bucresti dai un semn sa ma joc si eu, nu de alta [...]

 2. Marți, 24 Mai, 2011 at 4:08 pm

  [...] dar m-am gandit ca merita cel putin un experiment, pentru ca atunci cand l-am cumparat chiar am scris pe blog ca nu e un gadget care sa inlocuiasca un laptop in lucrul de zi cu zi. Aveam de facut o [...]

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>