A healthy disregard for the impossible

Poti lucra exclusiv de pe iPad?

Laptopul meu a cedat subit acum cateva zile, asa ca am decis sa incerc sa lucrez de pe iPad pana revine de la reparat. Aveam si alte alternative, dar m-am gandit ca merita cel putin un experiment, pentru ca atunci cand l-am cumparat chiar am scris pe blog ca nu e un gadget care sa inlocuiasca un laptop in lucrul de zi cu zi. Aveam de facut o prezentare (pentru TEDxCluj), de rezolvat diverse task-uri si cateva intalniri, asa ca am decis sa incerc.

Prima a fost prezentarea, pentru care am fost nevoit sa cumpar aplicatia Keynote (7.99 Euro) din App Store. A fost destul de usor de facut .ppt-ul odata ce m-am obisnuit cu softul, inclusiv inserarea de imagini si pozitionarea lor facandu-se foarte intuitiv. Mi-a luat cateva ore bune (vreo 6!) pana sa finalizez prezentarea, insa mi-am dat seama de un lucru si anume ca parca am fost mai productiv decat de obicei si asta datorita unui singur lucru: iPad-ul nu e tocmai multi-tasking (bine, Apple zic ca e, dar de fapt e cam “semi multi-tasking”, daca exista asa ceva!). Esti cam nevoit sa stai in aplicatia in care esti si sa-ti vezi de treaba sau sa tot schimbi intre aplicatii pana ametesti. Pe laptop am de obicei o gramada de festre deschise, plus o alta gramada de taburi in browser care reusesc de multe ori sa ma distraga de la ce vroiam sa fac de fapt. Deci din punctul asta de vedere poti zice ca iPadul te face mai productiv.

Apoi, e usor de dus cu tine peste tot (am primit cadou agende mai mari ca un iPad!). Il deschizi rapid, notezi ce ai de notat, schitezi usor orice iti trece prin cap si te simti mobil. E adevarat ca si cu un notebook poti sa faci asta, dar nu pentru 5-6 (poate 10) ore fara sa-l incarci. Stiu pe cineva care a doua iPad-uri pentru ca “pot lucra 20 de ore non stop fara sa reincarc”. Cool, right? :-)

Un alt lucru pe care l-am realizat este cat de mult am trecut in cloud, incepand cu Google Apps (pentru mail, calendar, task-uri). Pentru notitele din intalniri foloesc Evernote, iar pentru fisiere Dropbox. E logic de ce Google lanseaza Chromebook: foarte curand nu vom mai avea nevoie de hard-diskuri ci vom fi in permanenta conectati la cloud prin Internet, care va fi din ce in ce mai rapid si accesibil.

Bineinteles, ca in orice, exista si parti negative, cum ar fi… semi multi-tasking-ul de care ziceam ca te face mai productiv. Uneori chiar ai avea nevoie sa treci rapid intre aplicatii si trebuie sa faci de 3 ori mai multe chestii pentru ceva atat de simplu.

Concluzia: poti lucra de pe iPad? Da, dar nu va inlocui un notebook. Poti sa rezolvi chestii rapide, dar daca ai nevoie sa faci Exceluri complicate, sa editezi ceva in Photoshop sau alte activitati complexe vei ajunge inapoi la laptop in scurt timp. Ca si “jucarie” extra insa, care sa te faca uneori mai productiv si mai mobil, e excelent, mai ales ca atunci cand ai terminat cu lucrul te poti pierde usor intr-o carte sau cine stie ce joc :-) .

PS: da, urmeaza si Trilulilu pentru iPad. Incepem deocamdata cu iPhone foarte curand.

Trackbacks la Poti lucra exclusiv de pe iPad?

  1. Vineri, 27 Mai, 2011 at 11:06 pm

    [...] zilele trecute un articol al lui Sergiu Biris in care povestea cum lipsa unui multitasking performant pe iPad i-a dus un spor [...]

Leave a Reply

You can use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>